TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2012.02.29. 17:54 / Jogtalanul

Perrel fenyegeti a TASZ-t a Hír tévé

„Mivel az említett filmrészletek a Hír TV tulajdonát képezik, és ennek felhasználásához Önök nem kérték és nem kapták a Hír TV engedélyét, ezért arra kérjük Önöket, hogy az említett videofelvételt haladéktalanul távolítsák el a honlapjukról, ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy egyébként az ügyet jogi útra tereljük.”

Az idézett mondat abban a levélben szerepel, amit a Hír tévétől kaptunk Kímélet nélkül címmel közölt filmünk és cikkünk megjelenésének napján. Összeállításunkban a gyöngyöspatai iskolai szegregációt mutatjuk be, annak apropóján, hogy a Hír tévé egy hírműsorában és a Keresztmetszet című adásában elferdítette a tényeket, úgy állították be, mintha a helyi általános iskolában nem érné hátrányos megkülönböztetés a roma származású gyerekeket. Állításaikat sorban cáfoljuk, és feltárjuk, miként próbálták manipulálni közönségüket.

Cseppet sem lepődtünk meg azon, hogy filmünk és cikkünk megjelenését a Hír tévé nem hagyta szó nélkül, hiszen a közölt információkat objektív hírként vagy oknyomozásuk eredményeként tálalták – mi ezek ellenkezőjét bizonyítottuk megalapozott tényekkel.

A Hír tévé a TASZ-nak küldött levelében egyetlen tartalmi kifogást sem említ, amit jelzésértékűnek tartunk. Arra hivatkozva kérik a film eltávolítását, hogy szerzői jogokat sértettünk azzal, hogy felhasználtuk a 2012. január 31-én sugárzott hírműsoruk, illetve a február 5-én sugárzott Keresztmetszet című adásuk részleteit.

Válaszunkban arról tájékoztattuk a televíziót, hogy a Kímélet nélkül című film készítésekor a vonatkozó szerzői jogi jogszabályok alapján jártunk el, így kérésüknek, hogy honlapunkról a filmet távolítsuk el, nem teszünk eleget.

A Hír tévé a filmet az Indavideóról eltávolíttatta, ezért most a Youtube-on tesszük közzé.

Ha esetleg még nem látta filmünket, tekintse meg!

A Hír tévé filmben felhasznált képei mellett következetesen megjelenítjük a forrásokat, ráadásul nem ezek képezik az érdemi tartalmat, mindössze a cáfolatok felsorolásához tartottuk szükségesnek ezek közlését. Fontosnak tartottuk továbbá bemutatni, hogy a Hír tévé milyen eszközöket alkalmazott a közönség manipulálására, különösen annak fényében, hogy a Keresztmetszet című műsorban a TASZ-t rossz színben tüntetik fel, hitelességünket is megkérdőjelezik.

Még amikor a műsorban elhangzó szavak a valóságot tükrözik, az ezek illusztrálására szolgáló képsorok akkor is ennek ellenkezőjét sugallják. Nevezetesen valóban megpróbálták elérni munkatársainkat, és személyes interjúra valóban egyikük sem ért rá, ugyanakkor jeleztük azt is, hogy telefonon szívesen válaszolunk kérdéseikre. Erre végül nem kaptunk lehetőséget. Ehhez képest a bemutatott képsorokon a régi, négy hónapja üresen álló irodánk kapucsengőjét nyomják, és telefonon is hiába próbálnak beszélni velünk, csak egy üzenetrögzítő válaszol. Soha nem volt üzenetrögzítőnk. Elérhetőségeink mindig naprakészek, weboldalunkon megtalálhatóak, ennek felkutatása nem tekinthető újságírói kihívásnak. A bejátszással mégis azt sugallták, mintha elérhetetlenek lennénk, esetleg nem vállalnánk a véleményünket.

Reméljük, hogy a korrekt újságírás alapszabályainak sorozatos megsértését megpróbálják orvosolni, és utánajárnak a gyöngyöspatai iskolai szegregáció gyakorlatának is. A téma bemutatásánál ugyanis rendre csak azokat az információkat vették figyelembe, amelyek saját, előre megfogalmazott koncepciójukat igazolták.

A Hír tévé riportere a helyszínen beszélt is olyan gyerekkel, akit elkülönítve tanítanak. A gyerek részletesen beszámolt arról, hogy a gyakorlatban mi történik az iskolában, így például arról is, hogy külön emeleteken tanulnak a cigány és a nem cigány osztályok. A Hír tévé kamerája mindezt rögzítette, a Keresztmetszet összeállításából viszont ez a rész kimaradt, a műsorban csak olyan interjúrészleteket láthatunk, amelyek a szegregációt cáfolják. Kameránkkal azonban mi is a helyszínen tartózkodtunk, és felvettük, amint a Hír tévé interjút készít az egyik gyerekkel, ezt filmünkben meg is tekintheti. Felhívjuk arra a figyelmet, hogy a nyilatkozó helyi lakosok hangját felismerhetetlenné tettük annak érdekében, hogy a későbbiekben a helyi hatóságok, illetve az iskola részéről ne érje őket retorzió.

Szintén szelektív módon mutatták be, hogy a cigány gyerekek miért maradnak ki az úszásoktatásból. A műsorban megszólaltatott oktató tagadja, hogy bőrszín alapján zárnának ki gyerekeket, szerinte csak azt nem engedik úszni, akinek nincs felszerelése. A roma gyerekekkel és szülőkkel készült interjúk azonban egészen más képet mutatnak: a cigány gyerekek ezeket az órákat csak a padon ülve tölthetik, és nézhetik, ahogy társaik úsznak. Az egyik gyerek beszámolója szerint nevelőik azzal indokolják ezt, hogy „büdös lesz a víz”, illetve, hogy „megfertőzik a vizet”.

A digitális tábla használatáról a műsor megpróbálta bebizonyítani, hogy minden gyerek számára egyformán hozzáférhető. Ennek illusztrálására – úgy tűnik – még a fentieknél is messzebbre mentek, alapjában sértették meg a hiteles újságírás szabályait: gyaníthatóan megrendeztek egy jelenetet. Az egyik gyerek beszámolójából egyértelműen kiderül, hogy csak a Hír tévé kamerájának kedvéért vitték őket egy olyan tanterembe, ami digitális táblával is fel van szerelve, korábban soha nem jártak ott. „A magyar osztályban mindenhol van interaktív tábla” – meséli ugyanez a gyerek.

A Hír tévé továbbá elmulasztotta megkérdezni az ombudsmani hivatalt az iskolai szegregációról, miközben a Keresztmetszetben utalások is hangzottak el Kállai Ernő jelentéseire. A kisebbségi ombudsman 2011-ben két jelentésében is foglalkozott a gyöngyöspatai iskolai szegregációval, és megállapította, hogy a cigány gyerekeket elkülönítve oktatják, ami jogellenes.

A gyöngyöspatai iskolai szegregációról szóló beszámolónkat itt olvashatja>>

 

Zsolt Melinda, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: önkormányzat gyerekek iskola szegregáció gyöngyöspata

blog design: varadi
süti beállítások módosítása