TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2012.03.27. 08:08 / Jogtalanul

Felhúzatták a rendőrök egy kismama pulóverét

„Naponta ötször-hatszor igazoltatnak a rendőrök” – meséli Sajónémeti egy roma származású lakosa. Nemcsak őt, a helyi közösség többi tagját is kirívóan sokszor ellenőrizték két héten keresztül. Bár korábban is gyakoriak voltak az igazoltatások, ebben az időszakban szállt rájuk igazán a rendőrség. Az időbeni egybeesés alapján feltételezhető, hogy a településen elkövetett aljas rablásra reagáltak a sorozatos igazoltatásokkal annak ellenére, hogy egy napon belül elfogták a gyanúsítottakat. A fokozott rendőri jelenlét két hét elteltével véget ért, de ahogy korábban, továbbra is indokolatlanul gyakoriak az ellenőrzések.

Január végén csuklyások támadtak egy idős házaspárra Sajónémetiben, betörtek otthonukba, súlyosan bántalmazták és kifosztották őket. A rendőrségnek gyorsan a látókörébe kerültek a gyanúsítottak, 3 szuhakállói és 2 mucsonyi férfi, akiket a bűncselekmény bejelentésétől számítva 24 órán belül el is fogtak.

Egy sajónémeti férfi házában a rablás utáni este, 22 óra körül megjelent négy rendőr, és mindenféle magyarázat nélkül elkezdték kipakolni a szekrények tartalmát. Azt firtatták, hogy honnan van pénze. „Itt már egy cigány, ha a hónap közepén 5 ezer forinttal bemegy a boltba, azonnal azt hiszik, hogy rabolta vagy gyilkolt.” Többek lakását átkutatták, voltak, akiket az éjszaka közepén bevittek az ózdi kapitányságra kihallgatásra. Két férfit az éjszaka közepén engedtek el a településtől 10 kilométerre lévő ózdi kapitányságról, a mínusz 20 fokban gyalog kellett hazajutniuk. Magyarázatot a történtekre senki nem kapott.

A rendőrségi törvény megengedi, hogy a rendőr akár hatósági határozat nélkül is belépjen magánlakásba „bűncselekmény elkövetésének megakadályozása, megszakítása, vagy a bűncselekmény elkövetőjének vagy gyanúsítottjának elfogása és előállítása céljából”. Ezzel együtt a törvény arról is rendelkezik, hogy a rendőr nem alkalmazhat embertelen vagy megalázó bánásmódot, illetve köteles nevét, azonosító számát és az intézkedés tényét és célját szóban közölni.

A helyiek beszámolói alapján csak a roma lakosság házait kutatták át. „Ajtót nyitottam, mire hat rendőr berontott a házba és se szó, se beszéd, minden mozdíthatót elmozdított, feltúrt, és minden holminkat megnézte, mindent ki kellett pakolnunk. Az intézkedésre 3 éves kiskorú gyermekem szeme láttára került sor, aki a házkutatástól nagyon megijedt.”

Annak ellenére, hogy a gyanúsítottakat gyorsan elfogták, a helyi romák ezt követően is indokolatlan és aránytalan rendőri intézkedéseknek, igazoltatásoknak, szabálysértési bírságolásoknak voltak kitéve. Egy várandós kismamának a pulóverét kellett felhúznia az utcán, a rendőrök erre utasították, hogy bebizonyítsa, valóban terhes, nem rejteget lopott holmit a ruházata alatt. Olyan is előfordult, hogy tizenéves gyereket félemlítettek meg verbálisan, majd intézkedés nélkül, nevetve távoztak a helyszínről.

Valakire azért róttak ki bírságot, mert nem volt csengő a biciklijén, a közelében közlekedő nem roma származású kerékpárosra viszont ügyet sem vetettek, miközben szemmel láthatóan arról is hiányoztak kötelező kellékek. Egy fiatalembert közterületszennyezés miatt büntettek meg, mert köpött egyet az udvarán, majd miután kiment az utcára és átkelt az úttesten, újabb 10 ezer forintos büntetést kapott, mert nem a zebrán ment át. Sajónémetiben, nem csak az említett úton, de egyáltalán nincs is felfestve zebra.


Nagyításhoz klikk ide!

Sajónémeti egy újabb példája a jellemzően Borsodban és Hevesben bevett rendőri hozzáállásnak: rendre bírságolnak romákat olyan csekélységekért, amiket amúgy észre se vesznek, a büntetések mértéke pedig nem igazodik a szabálysértések súlyához, már ha egyáltalán történt szabályszegés.

Az ENSZ, az Európa Tanács, az EU, valamint emberi jogok védelmével foglalkozó civil szervezetek több ízben fejezték már ki aggodalmukat a fenti jelenség miatt, amit megkülönböztető etnikai profilalkotásnak (pdf) neveznek, mert azon túl, hogy az ilyen gyakorlatok sértik az egyenlő bánásmódra vonatkozó jogszabályokat, káros társadalmi hatásokat fejtenek ki.

A TASZ jogsegélyszolgálata hat sajónémeti állampolgárnak nyújtott jogi segítséget abban, hogy az alapjogaikat sértő rendőri intézkedések miatt panaszt tegyenek. Egyikük jogi képviseletét a TASZ látja el.

 

Zsolt Melinda, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: rendőrök bírság szabálysértés sajónémeti

blog design: varadi
süti beállítások módosítása