TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2012.07.25. 07:07 / Jogtalanul

Nem merek szájalni

bicc200.jpgKesznyétenben rendszeresek azok a szabálysértési bírságolások, amikor kerékpárral közlekedő romákat állítanak meg, és csekélységekért aránytalanul magas bírságokat rónak ki rájuk. Amikor filmes kollégáink Kesznyétenben jártak, megkérdeztek kerékpárral közlekedő nem romákat is, a véletlenszerűen megszólított 10 ember közül egyetlenegy volt, akit már bírságoltak biciklis szabálysértésért. Pedig - a videóban láthatóan - jellemzően az ő kerékpárjuk sincs jobb állapotban vagy jobban felszerelve. Egyébként nem is állítják meg a kerékpárral közlekedő nem romákat, tehát ki sem tud derülni, hogy hiányzik-e valamelyik kötelező kellék a járműről.

Nem elég, hogy - úgy tűnik - a rendőrök etnikai alapon válogatnak a szabálysértési hatósági tevékenységük során, de sokszor a bírságoltak számára nem is derül ki, hogy miért kapják a büntetést. Ha egyáltalán van alapja a bírságolásnak, akkor pedig a büntetések mértéke nem igazodik a szabálysértések súlyához. Olyan apróságok esetén, mint hogy valaki egy pillanatra elengedi egyik kezével a kormányt, a rendőr ugyanis megtehetné - ha egyáltalán van "társadalomra veszélyesség", ami feltétele a szabálysértés megállapításának -, hogy csupán figyelmeztetést alkalmaz. Ehelyett súlyos 5-10-20 ezres bírságokat szabnak ki.

Az egyes ügyek szintjén szinte lehetetlen a rendőri eljárás jogszerűtlenségét bizonyítani, a rendőrök a szankció tekintetében széles mérlegelési jogkörrel rendelkeznek. Azt pedig, hogy etnikai alapon válogatnak annak során, hogy kit vonnak eljárás alá, egy-egy konkrét ügyben lehetetlen igazolni, hiszen az egyes eljárások összességükben, a gyakorlat szintjén sértik az egyenlő bánásmód követelményét, és így válnak jogszerűtlenné. Kesznyéten egy újabb példája a Borsodban és Hevesben sok helyen bevett rendőri hozzáállásnak.

Tekintse meg korábbi videóinkat arról, hogy a rendőrség hogyan tartja sakkban a mélyszegénységben élő romákat a zaklató jellegű és aránytalan közlekedési bírságolási gyakorlatával>>

 

Jovánovics Eszter és Zsolt Melinda

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: kerékpár diszkrimináció bírság

blog design: varadi
süti beállítások módosítása