TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2012.02.16. 08:16 / Jogtalanul

Poszttraumás stressz-zavar 60 gyereknél

Magas fokú pszichés veszélyeztetettséget állapított meg a tavaszi gyöngyöspatai események után végzett pszichológiai vizsgálat a 77 vizsgált roma gyerek közül 60 esetében. A biztonság elvesztését, a folyamatos megaláztatást, a kiszámíthatatlanságot a legrosszabbul a gyerekek élték meg. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatásáról szóló perben a bíró arról érdeklődött, hogy nem játszottak-e a kicsik katonásdit - utánozva a masírozó egyenruhás bácsikat. Mucsi Erika bírónő képzeletében kialakult kép és a realitás között igen mély szakadék tátong.

„A Gyöngyöspatán élő körülbelül 160 roma gyermek közül 77 gyermekről sikerült pontos információkat gyűjtenünk, melyek közül közel 60 mutatott súlyos poszttraumás tüneteket" – olvasható abban a tanulmányban, amelyet egy önkéntesként dolgozó, pszichológusokból álló csoport készített a tavaszi eseményeket követően. A vizsgálat eredményeit a felmérésben részt vett egyik pszichológus, Vikuk Katalin foglalta kérésünkre írásba.

A beszámolót megküldtük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJPE) feloszlatását kezdeményező Békés Megyei Főügyészségnek, hogy okirati bizonyítékként terjessze a bíróság elé.

„2011 márciusában kezdődtek a szélsőséges csoportok masírozásai Gyöngyöspatán. A történteket – a biztonság elvesztését, a folyamatos megaláztatást, a kiszámíthatatlanságot – a legrosszabbul a gyerekek élték meg” – tekinti kiindulási alapnak a tanulmány.

A pszichológusok vizsgálatának eredménye alátámasztja saját, terepen szerzett tapasztalatainkat, amelyeket jogi állásfoglalásunkban (pdf), árnyékjelentésünkben, továbbá minden lehetséges fórumon elmondtunk, illetve amit Kállai Ernő még kisebbségi ombudsmanként többször is megállapított.

A tavaszi gyöngyöspatai események hatásait azonban újra hangsúlyozni kell. Korábban beszámoltunk a SZJPE feloszlatásáról szóló perről, részletes riportot közöltünk a Gyulai Törvényszéken zajló, a Békés Megyei Ügyészség által indított per harmadik tárgyalási napjáról, amelyen tanúként hallgatták ki többek között a gyöngyöspatai roma közösség képviseletében a korábbi és a jelenlegi CKÖ (RNÖ) elnököt.

A tárgyaláson hozzájuk intézett egyes kérdések alapján egyértelmű, hogy a Jobbikhoz és a feloszlatott Magyar Gárdához, valamint az Új Magyar Gárdához nyilvánvalóan kötődő, cigányellenességét nem leplező (lásd árnyékjelentésünk (pdf) 12-14. oldalait) egyesület feloszlatásáról dönteni hivatott bírónő képzeletében kialakult kép és a realitás között igen mély szakadék tátong.

A gyerekek nem fogták fel mókának az eseményeket? Nem utánozták a bácsikat, nem játszottak katonásdit? - kérdezte Mucsi Erika bírónő. 

A tárgyaláson elhangzottak fényében nem kérdés tehát, hogy miért tartjuk elengedhetetlenül szükségesnek, hogy a bíróság megismerje a pszichológusi beszámoló megállapításait.

Az alábbiakban ebből a beszámolóból (pdf) idézünk:

(...) a Gyöngyöspatán élő körülbelül 160 roma gyermek közül 77 gyermekről sikerült pontos információkat gyűjtenünk, melyek közül közel 60 mutatott súlyos poszttraumás tüneteket. Ezek a gyermekek a pszichés veszélyeztetettség igen magas fokán álltak, a kiskamaszoknál (10-12 évesek) is előfordult bepisilés, rémálmok, éjszakai felriadás, ezek a tünetek pedig mélyen regresszívek, és poszttraumás stressz zavarra utalnak. (…)

Néhány konkrét példa a szülők beszámolóiból:

1. Család: 12 és 9 éves fiúk. A gyermekek folyamatosan félnek, hogy a feketeruhások felbukkanhatnak. Az iskolába csak szülői kísérettel mernek elmenni, álmukból gyakran felriadnak. A fiúk a történtek óta feszültebbek, idegesebbek, agresszívabbak, ingerültebbek.

2. Család: 4 gyermek, 6, 7, 8 és 11 évesek. A 8 éves felriad éjszaka álmából, a 6 és a 7 éves bepisilős lett annak ellenére, hogy ilyen gondjaik évek óta nem voltak, az utcára egyedül félnek kimenni.

3. Család: 2 gyermek: 14 és 12 évesek. A 12 éves álmában felriad és bepisil, a 14 éves ideges, agresszív lett, holott a magatartásával korábban nem voltak gondok. Mindketten kiabálnak álmukban.

4. Család: 3 gyermek: 9, 10 és 13 évesek. Mindhárman nyugtalanul alszanak, kiabálnak álmukban, felriadnak. A 10 éves még májusban is csak felöltözve, a fotelben hajlandó aludni. A két kisebb gyermeknél szintén előfordult bepisilés. Az iskolába csak szülői kísérettel mennek, még a rendőrtől is félnek, mert egyenruhát visel.

A fent leírt tünetek, alvászavar, bepisilés, ingerlékenység a leggyakrabban tapasztalt tünetek. A szülők beszámolóiból kiderül, hogy főleg a fiúgyermekek agresszívebbé váltak, de a lányok közül is sokan nehezebben tudnak odafigyelni az iskolában, sokuknál romlottak a tanulmányi eredmények. A gyermekek szürkületkor féltek az utcán. Néhány gyermeknél, különösen a kisebbeknél megfigyelhető volt, hogy minden egyenruhás embertől féltek, az eseményre emlékeztető inger percepciója kiterjedt az elvileg biztonságot jelentő rendőri egyenruhára is.

(…)

A trauma következtében kialakuló poszttraumás stressz zavar általában az érintettek 80 százalékánál spontán, körülbelül 1-3 hónap alatt elmúlik, azonban a hátrányos helyzetű közösségekben ez az arány 60-65 százalékra esik vissza a nemzetközi tapasztalatok alapján. A feldolgozatlanul hagyott traumatikus esemény különösen a fiatalabb korosztályra, a gyermekekre van hosszú távon káros hatással, ugyanis az ő érzelmi fejlődésük még nem fejeződött be, és a megrázkódtatás következtében olyan folyamatok erősödhetnek meg bennük, amelyek a későbbiekben disszociatív személyiségzavarhoz, antiszociális személyiségzavarhoz, agresszív viselkedéshez, borderline személyiségzavarhoz vezethetnek. Ez pedig hosszútávon tovább mélyíti azt a társadalmi szakadékot, melyet e csoport tagjai közül oly kevesen képesek áthidalni.

Ismerje meg a vizsgálat készítésének módszertanát, és olvassa el a tanulmányt (pdf)  teljes terjedelmében>>

 

Jovánovics Eszter és Zsolt Melinda, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: bíróság gyerekek gárda gyöngyöspata

blog design: varadi
süti beállítások módosítása