TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2012.03.20. 08:08 / Jogtalanul

Mintha rendkívüli állapot lenne

Az utolsó pillanatban eszmélt a gyöngyöspatai önkormányzat, hogy a március 1-én induló közmunkaprogram tevékeny résztvevőit, a közmunkásokat, értesíteni kéne arról, hogy a következő 10 hónapot erdészeti munkával fogják tölteni. Február 29-én délután kezdték el kézbesíttetni az értesítőket. Ha a hivatali kézbesítő egy potenciális közmunkást épp nem talált otthon, legyen a munkára váró bármennyire is együttműködő, nemcsak a közmunkaprogramban való részvételtől eshet el, hanem 3 évre kizárják a segélyezésre jogosultak köréből is.

A foglalkoztatás helyettesítő támogatás kiosztásának helyi sajátosságairól már értekeztünk korábban, írtunk arról, hogy a kérelmező/jogosult ún. együttműködési kötelezettsége a segélyezés egyik alappillére, hogy az elmúlt években ennek tartalma, szigora a legkülönfélébb módon változott. Az együttműködési kötelezettség fontos eleme a felajánlott valamilyen „köz” előtaggal illetett munka, foglalkoztatás elfogadása. A tavaly januárban bevezetett új rendszer egyik fontos újítása, hogy végzettségtől függetlenül bármilyen munkát el kell fogadni.

Gyöngyöspata Község Önkormányzata 2012. március 1-ével indította erdészeti közmunka programját, melyben nagyságrendileg 40 főt foglalkoztat. A tavalyi munka folytatásaként egy 16 hektáros terület tisztítása, körülkerítése és a későbbi erdőtelepítés terep-előkészítése folyik. Egy ilyen program előkészítése több lépcsőben zajlik: a közmunka-támogatásra kérelmet kell benyújtania az önkormányzatnak, a hajdanvolt költségvetési keretszámot felváltotta egy kvázi pályázati rendszer, melyben az önkormányzatnak a tevékenységeket, a foglalkoztatottak számát, eszköz- és anyagigényt stb. kell megjelölnie – magyarán a programot megelőzi egy, a helyi szükségletekre alapozó (projekt)tervezési folyamat. A támogatási igényről döntés születik, hatósági szerződés jön létre, és ezt követően kezdődik a foglalkoztatás, mely jelen esetben 10 hónapot jelent.

A programban munkát nem vállalók megszegik az együttműködési kötelezettséget, így amellett, hogy elesnek egy viszonylag hosszú munkaviszonytól, 3 évre kizárják magukat a segélyezésre jogosultak szerencsés köréből. Elemi érdeke tehát mindenkinek a munkavállalás, amit a helyiek legalábbis nagyon várnak; ajánlom a munkakerülő szegények ostoba sztereotípiáit hangoztatóknak a körültekintést e vonatkozásban.

Szóval van munka, kitart 2012 egészén át, és bár a nettó 47000 forint alacsony bér, de hát ne panaszkodjon az ember! Mi történik ehhez képest Gyöngyöspatán? A hónapokkal azelőtt ismert keretszámok, közmunkaprogram minden részletével tisztában lévő, az előkészítést és lebonyolítást végző jegyző február 29-i keltezésű iratával ajánlja fel a munkát a március 1-jén kezdődő közmunkaprogramban.

Gondoljunk csak arra, hogy egy postai kézbesítéskor akár hetek telhetnek el, mire valóban a kezünkben foghatjuk a küldeményt. Kisebb településeken a posta szolgáltatásait a hivatali kézbesítő helyettesíti, fölösleges lenne bélyegre költeni, de itt se garantált, hogy a címzettet megtalálja, mikor kopogtat az ajtón.

Egyetlen nap sem marad az együttműködőnek a felkészülésre; ha éppen a közeli városban tartózkodik, amikor a polgármesteri hivatali kézbesítő megjelenik, és a kézbesítéskor nem tölti ki a vállaló nyilatkozatot, úgy se munka 2012-re, se segély 2015-ig. Az erdészeti közmunkaprogramban való részvétel 8 órás kemény fizikai munkát jelent a 3-4 kilométerre lévő Havasalja elnevezésű hegyen, szúrós cserje irtása, súlyos kövek mozgatása, kerítésépítés – havi 47000 forintért, és nincs olyan, aki ne vállalná. Kivéve, aki február 29-én érdemtelenül, elővigyázatlanul nem tartózkodott otthon, bevásárolt, vagy éppen gyerekével orvoshoz ment.

Nagyításhoz klikk ide (pdf)!

 

Simon Mihály és Zsolt Melinda, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: önkormányzat közmunka gyöngyöspata

blog design: varadi
süti beállítások módosítása