TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2011.11.17. 10:17 / Jogtalanul

A hatalommal szemben az egyén kiszolgáltatott

„Ha roma jogvédelemről beszélünk, nem az a lényeg, hogy szélsőségesek masíroznak, az a politikai vetület. A fontos az, hogy a hatóság milyen viszonyban van az egyénnel, mivel a hatalommal szemben az egyén kiszolgáltatott. Ez derül ki a nagy számú diszkriminációs ügyből, amelyekkel találkozunk” – hangzik el az ELTE jogi karán. A kriminológiai tudományos diákkör vendége ezúttal a TASZ ’Romaprogram nem csak romáknak’ két munkatársa.

A kedd esti beszélgetésen kevesebb az érdeklődő, mint néhány hete, mikor a TASZ Drogpolitikai Programvezetője beszélgetett a jogászhallgatókkal a Nemzeti Drogstratégiáról, a kérdések viszont özönlenek. Az őszinte érdeklődés és a felkészültség egyértelmű annak ellenére, hogy a téma kevésbé tűnik népszerűnek.

„A problémákat nem tudjuk megoldani, eszközt viszont tudunk adni ahhoz, hogy az emberek megoldják a sajátjaikat. A legszegényebbeknek és a legkiszolgáltatottabbaknak próbálunk segíteni” – beszél a program céljáról Juhász Péter. Gyorsan eljut a TASZPONT-okhoz, melyeken keresztül ingyenes jogsegélyt nyújtunk jelenleg Borsod megye 21 településén, a Heves megyei Gyöngyöspatán, Nógrádban Bátonyterenyén és a szabolcsi Érpatakon.

A módszer egyedülálló, az utóbbi két év tapasztalatai azt mutatják, hogy működőképes és eredményes. Lényege, hogy egy-egy településen szükség van legalább egy olyan emberre, aki beágyazott a helyi közösségbe, és aki vállalja, hogy a közösség rá támaszkodva fejlődhessen. Szükség van emellett olyan ügyvédekre, akik kellő távolságban élnek ahhoz, hogy semmilyen összefonódásuk ne legyen a helyi potentátokkal, hiszen az nem újdonság senkinek, hogy egy-egy kisebb településen a bebetonozott kapcsolatrendszerek milyen mértékben határozzák meg a viszonyokat. A TASZ jellemzően fővárosi ügyvédekkel dolgozik, jelentős részük önkéntesként kapcsolódik a tevékenységbe.

Végül szerzünk számítógépet – általában adományokból –, a közösség pedig kigazdálkodja az internet költségét. Ma a legtöbb TASZPONT magánházban működik, hetente 4 nap van lehetőség arra, hogy akinek gondja van, Skype-on beszélhessen egy ügyvéddel, és szakszerű tanácsot kapjon.

Juhász Péter, aki terepmunkásként heti több nap járja az országot, arról is beszél, hogy a jogsegély mellett gyakran a nyilvánosság eszközét is érdemes alkalmazni. Videoprogramunk sikerrel töri át a hagyományos média falait, és mutatja be a szegénységben élők problémáit, életkörülményeit. A közösségekkel kialakult élő kapcsolataink lehetővé teszik azt is, hogy egyéb (kulturális, szociális, egészségvédő, stb.) programokat csatornázzunk be.

A jogvédő a számos pozitív tapasztalat mellett azt is megjegyzi, hogy a TASZPONT-ok megfelelő működéséhez nagyon nehéz olyan embereket találni, akik hosszú távon is motiváltak maradnak társadalmi munka végzésére.

Az ingyenes jogi tanácsadás mellett stratégiai pervitelt is vállalunk, ha az egyént hatósági részről éri diszkrimináció, vagy ha jelentős a sértettek száma, veszi át a szót Nyitray Zsuzsanna ügyvédjelölt. „Sajnos az a gyakorlat, hogy ha a rendőr büntetni akar, mindegy, mik a szabályok.” A mondvacsinált esetekből nagyon gyakran lesznek szabálysértési ügyek. A legjellemzőbb ezek közül, mikor egy, a KRESZ szerint minden tartozékkal felszerelt kerékpáron közlekedik valaki, és a kopott kerékpárgumi miatt rónak ki rá helyszíni bírságot arra hivatkozva, hogy veszélyes a közlekedés biztonságára. Ugyanezen a címen bírságolnak nagyon gyakran olyanokat is, akik az úttesten tolnak babakocsit, azonban ez rendre olyan útszakaszokon történik, ahol nincs is, vagy ahol használhatatlan a járda.

Nyitray Zsuzsanna beszél az önkormányzatok diszkriminatív gyakorlatairól a közérdekű munka, illetve a közszolgáltatások megszervezésében. Számos településen például a szemétszállítás vagy a közvilágítás nem üzemel azokban az utcákban, ahol cigány családok élnek.

A gyűlölet-bűncselekményekről szóló beszámoló inkább beszélgetéssé alakul, mikor Nyitray Zsuzsanna arról mesél, hogy a rendőrség gyakran alulminősíti a közösség tagja elleni erőszakot vagy izgatást, ami a rasszizmus mellett a felkészületlenség következménye. A jogászhallgatók hozzászólásai viszont pont ezek ellenkezőjét tükrözik.

 

Zsolt Melinda, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: közösség szabálysértés gyűlölet bűncselekmény taszpont

blog design: varadi
süti beállítások módosítása