TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2011.06.22. 11:22 / Jogtalanul

Ha befogod a szádat, ötezer forint

„Elvisszük a jogot a teljes elszigeteltségben élő, ezért minden jogérvényesítési lehetőséget nélkülöző közösségekhez” – olvasható a TASZ weboldalán. Mára 15 TASZPONT működik az országban, most induló sorozatunk ezek működését mutatja be. Váradi Bélával, a sátai TASZPONT vezetőjével beszélgettünk. 

 

 

Hogyan lett TASZPONT-vezető?

Meghívtak egy összejövetelre Ózdra, ahol találkoztam a Juhász Péterrel és a Földes Ádámmal, előadást tartottak a TASZ-ról és hogy mivel foglalkoznak. Mondtam, hogy szívesen részt vennék benne. Elindult a TASZPONT Sátán.

Kik voltak meghívva erre a tájékoztatóra?

A tájékoztatót a sajóvárkonyi kultúrotthonban tartották, CKÖ-söket, civil szervezeteket és olyan embereket hívtak meg, akik ezen a területen tevékenykednek. A hasonló kezdeményezésekre nyitottak vagyunk, mindig elmegyünk meghallgatni.


View Larger Map

Hallott korábban a TASZ-ról?

Csak egyszer, még a választások előtt, épp ment a kampány, mikor megjelentek a Juhász Péterék, és mondták róluk, hogy ők a TASZ-osok. Nem tudtuk, hova tegyük őket. Később hallottam, hogy volt ez a diszkóügy Borsodnádasdon, és a TASZ volt az, aki segített, fellépett a védelmünkben. Pár hét múlva véletlenül találkoztam a Juhász Péterrel a benzinkútnál, épp akkoriban, amikor az önkormányzat iskolabezárást tervezett Sátán. Beugrott az arca, hogy ő a TASZ-os, aki már segített itt Borsodban. Megbeszéltünk egy találkozót. Közben megtartották a már említett TASZ-os tájékoztatást, így addigra már valamennyire ismertük egymást.

Hogyan kezdődött a munka? Miről volt szó, mi lesz a feladata?

Arról beszéltek, hogy az állampolgároknak milyen jogaik vannak, hogyan lehet ezeket érvényesíteni, és hogy ehhez nem szükséges külön képzettség, csak tisztában kell lenni, utánanézni, érdeklődni. Elmondták, hogy szeretnének egy kistérségi hálózatot, TASZPONT-okat felállítani. Az volt csak a kérdés, hogy ki vállalná el ennek az üzemeltetését. Akkor még nem tudtam pontosan, a gyakorlatban hogy fog ez kinézni. Tudtam, hogy segítséget kapunk: a TASZ ügyvédei interneten keresztül elérhetőek lesznek, ha probléma van Skype-on bejelentkezünk, és ők elmondják, mit tehetünk. Így alakult ki, hogy az emberek, ha bejönnek egy ilyen TASZPONT-ba, akkor ügyvéddel tudnak találkozni.

Miért döntött úgy, hogy elvállalja?

Nagyon régóta a kisebbségi önkormányzat elnöke vagyok, mindig emberekkel, mindig a problémákkal foglalkoztam, a megoldást kellett megtalálnom. Persze nem ilyen mélyen, az ember a maga kis buta eszével amit jogtalannak érez, vagy nem ért vele egyet, mindig az ellen hallatja a hangját. Így viszont sokkal könnyebb, több dologról tudunk, sokat hallunk, árad az információ.

Mit jelent pontosan, hogy árad az információ?

Az ügyvédeknek eleve olyan ismereteik vannak, amelyekkel mi átlag állampolgárként nem rendelkezünk, így rengeteg segítséget kapunk tőlük. Az esetek pedig rendre ismétlődnek, hiszen ugyanazok történnek meg az emberekkel. Ilyenkor felismerem, hogy volt egy ilyen ügyem, és én is tudok már valamit mondani. Természetesen az emberek még mindig beülnek, és meghallgatják az ügyvédtől is.

Mennyiben változott az élete, mióta a TASZPONT-ot csinálja?

Mozgalmasabb lett, rengeteg embert ismertem meg. Sokféle programról hallok, számtalan lehetőség adódik, a TASZ-on keresztül nyílik számunkra a világ.

Mit szóltak az emberek, amikor ezzel kezdett foglalkozni?

Először nem tudták, mi lesz ebből, de hirtelen nagyon megnőtt az érdeklődés, mindenki özönlött be hozzánk, hogy a problémáit, ügyeit elmondja. Fontos ugyanis, hogy az ügyvédek ingyen segítenek, miközben akár egy lakáseladás vagy munkahelyi problémák jogi megoldása, az eljárás rendőrségi ügyekben mind pénzbe kerülnek, ha a környéken keres fel valaki egy ügyvédet. Az emberek a TASZ-on kívül senki mástól nem kapnak szakszerű segítséget. Aztán híre ment, hogy be lehet menni valahova, ahol ügyvédek elmondják, mit kell tenni, úgyhogy jöttek az emberek.

Az emberek bíztak az ügyvédekben? Vagy erre ön volt a garancia?

Azért kellett hozzá az a munka, amit itt korábban végeztünk, az emberek tudták, hogy mellettük állunk. Emellett sokan ismerték a Juhász Pétert és a Földes Ádámot, ők többször jártak nálunk korábban. Azt pedig ugye nem kell elmondani, hogy a Juhász Péter milyen bizalmat keltő ember? Beszélget az emberekkel, és rögtön a problémák megoldásán dolgozik.

Hány ember fordul meg a TASZPONT-on?

Több mint másfél éve indultunk, az elején rengetegen jöttek, aztán volt egy hullámvölgy, és azóta rendszeresen járnak. Ha számot kell mondanom, akkor átlagban heti 20 ember keresi fel ügyével a TASZPONT-ot. A településen összesen 1500-an élnek, de nem mindenki problémás, a felmerülő ügyek pedig ismétlődnek, így egyre egyszerűbb a megoldásuk.

Mikor jöhetnek az emberek? Van nyitva tartás?

Igen, hétfőtől csütörtökig délután 2 és 4 óra között várják az ügyvédek a hívásokat. Ha pedig tényleg olyan eset történik, legyen az éjjel, azonnal a segítségünkre vannak a TASZ-os jogászok. Megvan mindegyiküknek a telefonszáma, bármikor el tudjuk érni őket.

Melyek azok a problémák, amik rendszeresen ismétlődnek?

Általában ezek a rendőri intézkedések: az igazoltatások, a bicikli miatti büntetések, a fás és taligás esetek.

Ezek mit takarnak pontosan?

Ha megjelennek a rendőrök, és azt látják, hogy cigányok bicikliznek, nagyon könnyen osztják a büntetéseket, például kopott vagy téli gumiért, fényvisszaverő vagy névtábla hiánya miatt. Ha egy teszkós szatyorban valaki ujjnyi vastag fákat visz gyújtósnak, 10 ezer forintos büntetést szabnak ki rá.

Egyértelműen látszik, hogy nem mindenkit büntetnek?

Amikor 30 ember közül kettőt igazoltatnak, és az ő biciklijük sokkal jobb, mint a többieké, akik közben arra bicikliznek, és senki másra nem is figyelnek, szerintem elég bizonyíték. Hiszen a 28-nak fehér a bőre, a kettőnek barna. A fehéreknek lehet 1000 éves rozsdás biciklijük leeső lánccal, fék és lámpa nélkül, senki rájuk se hederít.

Melyik ügyet tartja a legnagyobb igazságtalanságnak az elmúlt több mint másfél évből?

Volt több ilyen is. Egyszer a Földes Ádámék segítségével adatigényléssel éltünk az ózdi rendőrkapitányság felé. Egy családhoz odamentek a rendőrök, rugdosták a kaput, és azt kiabálták, hogy igazoltatnak mindenkit, majd lefoglalták az udvaron lévő másfél köbméter fát. Kiderült, hogy a családnak van papírja a fa vásárlásáról. Csaknem három hónapig tartott, míg visszakaptak fát az erdészeten keresztül, de csak 0,2 köbmétert és sokkal rosszabb minőségűt.

A Földes Ádám ekkor találta ki, hogy utána kell kérdezni, hol tartják a lefoglalt fát, milyen jogalapon, mekkora mennyiséget. Az adatigénylésünkre adott válaszban azt közölte az ózdi rendőrkapitány, hogy a rendőrség udvarán, azaz nem az erdészetnél, 337 köbméter lefoglalt fát tárolnak, nincs más telephelyük, miközben a családot az erdészetbe küldték. Kiderült az is, hogy 360 esetben indult eljárás fához kapcsolódó garázdaság és lopás ügyében, 174 esetben ítélet is született. Az érintettek főként romák. A kazincbarcikai hőerőmű nem használ el ennyi fát 10 év alatt. A rendőrség udvara is maximum 10-szer 15 méteres, és a fatárolás mellett parkolásra is használják. Az ügyvédek közbenjárására végül a családnak visszaszállították a másfél köbméter fát.

A TASZPONT indulása óta változott valami az emberek hétköznapjaiban?

Sokkal tájékozottabbak, tudatosan reagálnak például rendőri intézkedésekre. Már nincs olyan, hogy beletörődnek abba, ha igazoltatáskor azt mondják nekik: ha befogod a szádat, ötezer forint, ha dumálsz, tízezer, de lehet belőle ötvenezer is. Korábban inkább csendben maradtak, hogy ötezer forinttal megússzák, ma már kiállnak magukért, nem ismernek el semmit indokolatlanul, azonnal telefonálnak, és tanácsot kérnek. A sok beszélgetés, a fórumok, a szórólapok megteszik hatásukat, egyre többen ismerik a jogaikat. A kisebbségi önkormányzat elnökeként korábban is próbáltam nekik segíteni, de teljesen más így, hogy van mögöttem egy olyan erős bázis, mint a TASZ, jogászokkal, igazán okos emberekkel. Mindig van kit megkérdezni, ha nem vagyunk biztosak valamiben.

Na, de ki az a Juhász Péter?

 

 

Zsolt Melinda, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: kerékpár rendőrök bírság sáta taszpont

blog design: varadi
süti beállítások módosítása