TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2011.06.15. 12:22 / Jogtalanul

"Butább a többitől"

 

Rágalmazás miatt jelentette fel a farkaslyuki cigány kisebbségi önkormányzat elnökét a farkaslyuki óvodavezető. 
 

„Akik így beszélnek a gyerekeinkről, azok rasszisták. Ha maguk így beszélnek, akkor maguk is azok.” – hangzott a farkaslyuki cigány kisebbségi önkormányzat elnökének kijelentése, amelyre az óvodavezető feljelentése érkezett válaszul. Az ügy előzményei 2010. decemberére nyúlnak vissza, amikor a mikulásünnepségre készülődve az óvónő eufemizmus nélkül kijelentette, hogy az óvodába járó cigány gyerekek majdnem mindegyike szellemi fogyatékos. Harkály Csaba megkérte az óvónőt, ne beszéljen így a gyerekeikről, mert ez nem igaz. Ezt követően a kisebbségi önkormányzat elnöke 2011. márciusában az önkormányzat képviselő-testületi ülésén is felhozta az esetet, majd benyújtott egy kérvényt a farkaslyuki önkormányzathoz, amelyben kérte az óvónő gyerekeikről való vélekedése miatti leváltását, mivel álláspontja szerint nem alkalmas arra, hogy egy olyan óvodát vezessen, ahová szinte kizárólag cigány gyerekek járnak. A kérvényre válasz nem, csupán egy feljelentés érkezett rágalmazás miatt az óvodavezető részéről.

A VIDEÓÉRT kattintson a tovább gombra!

 

 

Az ügyben április 26-án volt az első bírósági meghallgatás Ózdon, amelynek keretében a bíróság megkísérelte a feleket kibékíteni egymással. A békéltetés eredményre ugyan vezetett – az eljárást a bíróság megszüntette -, de a „kompromisszum” ismeretében sikerről aligha beszélhetünk: az óvónő azt ígérte, hogy a jövőben fogyatékos helyett a „butább a többitől” jelzős szerkezettel fog élni…
Hogy miért nincs rendjén – annak sértő és lealacsonyító minőségén túl –, valamint milyen önmagán túlmutató hatásai lehetnek fogyatékosnak bélyegezni egy gyereket? Kiderül, ha az iskolai szegregációért felelős számos tényező egyikét közelebbről is megvizsgáljuk. A magyarországi közoktatási intézmények gyakorlatában a fogyatékosság (tanköteles gyermekek esetén sajátos nevelési igény) megállapításában nagyon gyakran fenntartói és intézményfinanszírozási érdekek is közrejátszanak. Leegyszerűsítve, a kép a következőképpen fest: minél több fogyatékos (sajátos nevelési igényű) gyermek ellátását vállalja egy önkormányzati fenntartású iskola, annál magasabb összegű támogatásra jogosult. Mivel a rendszer a normatívák folyósítását a gyermekek igényjogosultságához (a gyermek igényel-e speciális gondozást, vagyis sajátos nevelési igényű-e) és nem a szolgáltatások meglétéhez és minőségéhez köti (vagyis nem az a szempont, hogy az adott közoktatási intézményben vannak-e megfelelően képzett gyógypedagógusok illetve megfelelő infrastruktúra az ilyen helyzetű tanulók fogadására), általános gyakorlat, hogy a sajátos nevelési igényűnek diagnosztizált gyerekeket nem különleges, hanem az átlagosnál lényegesen gyengébb minőségű, szegregált oktatásban részesítik.  Mindezt pedig teszik azért, hogy az emelt összegű támogatáshoz – amely azután számos esetben beolvad az iskola általános költségvetésébe – hozzájussanak, valamint a hátrányos helyzetű, többségében roma tanulókat elkülönítsék nem roma társaiktól.
A sajátos nevelési igény megállapítását egy iskolakezdő gyermek vonatkozásában kezdeményezheti többek között az óvoda is. Amennyiben tehát egy óvodavezető az óvodájába járó roma gyerekekről egységesen úgy nyilatkozik, hogy szellemi fogyatékosok, a személyes sérelemokozáson túl általános iskolai tanulási esélyeiket is megtorpedózhatja.
 
 

A nagy szegénységben, gyakran szegregált telepeken élő romák mindennapi gondjairól, életkörülményeiről vajmi keveset tud, hall a társadalom nagy része. 

Az Északkelet-Magyarországot járó kollegáink munkájuk során rövid interjúkat készítenek az aktuálisan felmerülő témák kapcsán. A „Láttasd a hangod!“ sorozatunk célja, hogy ezek az emberek eljuttathassák üzeneteiket a szélesebb nyilvánossághoz. 

 

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: rasszizmus óvoda fogyatékos rágalmazás

blog design: varadi
süti beállítások módosítása