TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2011.05.30. 13:58 / Jogtalanul

Talán még ma is élne

Idősebb Cári István 2011. február 25-én hajnalban disznóvágásra készülődve lett rosszul. Fia és a helyszínen tartózkodó ismerősök hiába hívták a közelben lakó háziorvost, hiába mentek a házához, majd hívtak mentőt is, a doktornő nem segített, a mentők pedig későn érkeztek. 

 

 

A VIDEÓÉRT kattintson a tovább gombra!

 

A történtek miatt ifj. Cári István feljelentést tett, a rendőrség segítségnyújtás elmulasztása miatt nyomoz. A TASZ a Magyar Orvosi Kamara előtt zajló etikai vizsgálatban képviseli ifj. Cári Istvánt. Az első fokon hozott határozat azt állapította meg, hogy a doktornő nem követett el etikai vétséget, igaz, egyelőre csak azt vizsgálták, hogy amikor végül lejött a halottszemlét elvégezni, miként viselkedett.
 
Az egészségügyi törvény és a folyamatos egészségügyi ellátásról szóló rendelet alapján a szintén megindított ÁNTSZ vizsgálat nem marasztalta el a doktornőt arra hivatkozva, hogy nem őt kellett volna hívni, hanem az ügyeletet. Ugyanakkor az egészségügyi törvény kötelezi az egészségügyi dolgozókat, így a háziorvost is, hogy ún. sürgős szükség esetén, helytől és időtől függetlenül, az adott körülmények között a tőlük elvárható módon és a rendelkezésre álló eszközöktől függően az arra rászoruló személynek elsősegélyt nyújtsanak, illetőleg a szükséges intézkedést haladéktalanul megtegyék. Sürgős szükségnek az olyan helyzeteket nevezzük, amikor az azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. A törvény még arra is kitér, hogy ha nem egyértelmű, hogy ilyen helyzet áll-e fenn, akkor az egészségügyi dolgozónak úgy kell eljárnia, mintha az állna fenn. Álláspontunk szerint elvárható lett volna a háziorvostól, hogy a telefonhívás és egy újságnak adott nyilatkozat tanúsága szerint az általa észlelt kiabálás okáról meggyőződik, és eleget tesz az életmentésre irányuló kötelezettségének.
 
Az etikai biztosság – egyelőre nem jogerős határozatában - úgy döntött, hogy a háziorvos nem sértette meg a tanúsított magatartásával a rá vonatkozó szabályokat, így azokat sem, amik a betegekkel való bánásmódról, az emberi méltóság tiszteltben tartásáról is szólnak. Igaz, ifj. Cári István nem volt ebben az ügyben betege a doktornőnek, mégis úgy véljük, hogy ez az eset rávilágít arra, hogy miért olyan nehéz bizonyítani az emberi méltóság megsértését az egészségügyi ellátással kapcsolatos panaszok miatt indult eljárásokban.
 

 

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: jog segítségnyújtás betegjog egészségügyi való sürgős szükség eljárás etikai elmulasztása ellátáshoz

blog design: varadi
süti beállítások módosítása