TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2011.04.05. 10:00 / Jogtalanul

Amikor a kábelen is csomót keresnek - kerékpáros KRESZ mindenkinek

A TASZ-nak nyilatkozó férfi biciklijén fenn voltak a kötelező tartozékok, mégis megbüntették. A KRESZ általános rendelkezései - úgy tűnik - tág teret hagynak a rendőröknek arra, hogy akit mindenképp meg akarnak bírságolni, azzal ezt meg is tegyék. Például a kerékpárok gumijának minőségére hosszú kutakodás és telefonálgatás után sem találtunk speciális szabályt, ám valószínű, hogy a rendszeresen előforduló kopott bicikligumis ügyekben a közlekedés biztonságát veszélyeztető hiba kategóriájára vagy más, minden járműre általában vonatkozó balesetmegelőző rendelkezések megsértésére hivatkozhat a rend őre. Számos videónk szólt már arról, hogy a mélyszegénységben élő romákat hogyan tartja elnyomás alatt a rendőrség a zaklató jellegű és aránytalan közlekedési bírságolási gyakorlatával.  A közlekedés biztonsága természetesen mindannyiunk közös érdeke, de az mégsincs rendben, amikor erre hivatkozva vagyoni helyzet vagy származás alapján megkülönböztetik az embereket. Az alábbiakban a legfontosabb szabályok ismertetésével megpróbálunk segíteni azoknak, akiket rendszeresen bírságolnak.

A VIDEÓÉRT kattintson a tovább gombra!

 

 Setét Dezső,  Eger, 2011.02.24.

A kerékpárokra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételeket a 6/1990. KÖHÉM rendelet 116.§-a szabályozza, itt nézhetünk utána a kötelező kerékpártartozékoknak (lásd a lenti  felsorolást és képet). Ezenkívül a KRESZ 54.§-a tartalmaz a kerékpáros közlekedésre vonatkozó speciális szabályokat, be kell tartani továbbá a KRESZ általános, minden járműfajtára valamint a járművezetőkre vonatkozó rendelkezéseit. Ezek megszegésével az esetek túlnyomó többségében - ha nem más közlekedési szabálysértés - úgy a szabálysértési kormányrendelet 54.§-a szerinti közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés valósul meg, amelyért helyszíni bírság is kiszabható 3.000 és 20.000 Ft között (a kiszabott bírságnak igazodnia kell a cselekmény súlyához). Ha az elkövető a helyszíni bírság kiszabását - a jogkövetkezményekre történt figyelmeztetés után - tudomásul veszi, azellen nincs helye további jogorvoslatnak. Ha nem vesszük tudomásul a helyszíni bírságot, akkor szabálysértési eljárásra kerül sor: a rendőrség későbbiekben kézbesítésre kerülő határozatát nyolc napon belül kifogással meg lehet támadni a bíróságon. Ilyenkor a kiszabható bírság összege magasabb (pl. a fent említett szabálysértés esetén 30.000 Ft), azonban lehetőség nyílhat arra, hogy bebizonyítsuk a bírságolás alaptalanságát vagy azt, hogy a kirótt pénzbírság összege aránytalanul magas. Tudni kell azonban azt is, hogy a helyszíni bírság nem változtatható át sem közérdekű munkára, sem elzárásra, míg a rendes szabálysértési eljárásban kiszabott bírság végső soron még elzárásra is átváltoztatható.

A kerékpárokra és kerékpáros közlekedésre vonatkozó szabályok összeszedve (kötelező és ajánlott tartozékok, hol szabad és hol tilos kerékpározni, elsőbbségi szabályok, stb.) megtalálhatók az alábbi linken például:

http://plasma.szfki.kfki.hu/~csillag/kerekpar_kresz/Kerekpar_KRESZ.pdf

Ebben az anyagban található az alábbi kép és a kötelező illetve ajánlott tartozékok felsorolása (ami ajánlott, annak a hiányáért nem vagyunk büntethetőek).

 A KRESZ által előírt kötelező  kerékpártartozékok: 

1. Fehér színű  első lámpa
2. Vörös színű  hátsó lámpa 
3. Vörös színű  hátsó prizma 
4. Két, egymástól független fék 
5. Csengő
6. Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
7. Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között)
+ Könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés!
 
A KRESZ által javasolt kerékpártartozékok: 
a, A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák
b, Karos szélességjelző prizma
c, Visszapillantó tükör
d, Sárvédő 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nagy szegénységben, gyakran szegregált telepeken élő romák mindennapi gondjairól, életkörülményeiről vajmi keveset tud, hall a társadalom nagy része. 

Az Északkelet-Magyarországot járó kollegáink munkájuk során rövid interjúkat készítenek az aktuálisan felmerülő témák kapcsán. A „Láttasd a hangod!“ sorozatunk célja, hogy ezek az emberek eljuttathassák üzeneteiket a szélesebb nyilvánossághoz. 

 

 

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: üzenetek kerékpár bírság szabálysértés

blog design: varadi
süti beállítások módosítása