TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2011.12.07. 10:37 / Jogtalanul

Még az ORFK is torzítva mutatja be Gyöngyöspatát

„Amit a médiából kapnak, az nagyon kevés ahhoz, hogy megértsék, mi történik Gyöngyöspatán, rengeteg az álhír, de a helyi lakosokon kívül gyakorlatilag mindenki onnan tájékozódik” – vezeti fel a gyöngyöspatai események médiavisszhangjáról szóló szekcióülést a Partners Hungary konferenciáján ifjabb Farkas János, a gyöngyöspatai kisebbségi önkormányzat vezetője.

Arról beszél, hogy a Jobbik magára akarja vonni a figyelmet, ezért rátelepszik a falura, és az emberek megalázásával foglalkozik. Rendőri büntetésekkel lehetetlenítik el az életet, végeláthatatlan számú és aránytalanul magas összegű szabálysértési bírságokat rónak ki olyan esetekben, amelyekért a nem romákat jellemzően – és Gyöngyöspatán láthatóan egyáltalán - nem büntetik. Ugyanakkor az önkormányzaton kívül nem sokan érzik, hogy rend lenne. „Ez nem elfogadható egy demokratikus országban. Gyöngyöspatára a jogállamiság vajon miért nem vonatkozik?” Filmvetítés kezdődik, így kihasználva az alkalmat, átsietünk a párhuzamosan zajló pódiumbeszélgetésre.

Arról folyik a vita, hogy lehet-e, és ha igen, hogy kell kampányolni a rasszizmus ellen. Abban teljes az egyetértés, hogy a téma nem kap a súlyának megfelelő teret, a módszerekről, eszközökről megoszlanak a vélemények. Keresztszeghy István kommunikációs szakértő szerint bele kell törődni, hogy az embereket megváltoztatni nem lehet, így azokat kell célozni, akik legalább részben elítélik a rasszizmust. Nemes Szilárd kommunikációs szakértő hasonlóan vélekedik, ő a toleranciát hangsúlyozná, bár szerinte a kommunikáció önmagában kevés. A közönség soraiból az hangzik el, hogy a politikai akarat hiányzik, és változásra nem is lehet számítani, amíg a retorika csak arról szól, hogyan lehet minél több szavazatot szerezni.

Sárközi Gábor, a Roma Sajtóközpont munkatársa szerint ha egyes témák folyamatosan napirenden vannak a médiában, az újságíró bulldogként megragadja, és követi az adott témához köthető fejleményeket, az kampánynak számít, de előfordul, hogy nem a kívánt hatást éri el. Juhász Péter, a TASZ ’Romaprogram nem csak romáknak’ munkatársa tovább finomít, azt veti fel, hogy vajon mennyire van nyitottság az emberekben, miközben akár rendőrségi forrásokból is teljesen torz információk kerülnek napvilágra, melyekkel nemcsak a hírek olvasóit, de az újságírókat is félrevezetik.

Munkatársunk egy november közepén kiadott rendőrségi közleményre hívja fel a figyelmet, ami az MTI híre alapján - kritika nélkül - járta be a teljes magyar sajtót annak ellenére, hogy számos ponton erősen kifogásolható a tartalma. „Az esztendő második negyedévéhez képest Gyöngyöspatán jelentősen javult a bűnügyi helyzet - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által a község közbiztonsági helyzetéről készített elemzésében” – számol be az MTI az ORFK szóvivőjére hivatkozva.

„Miközben a második negyedévben 51 bűncselekmény, főleg garázdaság, lopás és betöréses lopás vált ismertté a 2650 lakosú Heves megyei településen, addig a harmadik negyedévben csupán 13 bűncselekményt regisztráltak, ami még az első negyedévben történt 16 esetnél is kevesebb - közölte a jelentés alapján Garamvölgyi László. Az elemzés szerint a csökkenés valószínűleg a településen időközben elkezdődött közmunka programoknak és a községben elrendelt fokozott rendőri ellenőrzésnek köszönhető” – folytatódik az MTI híre. 

Később a közlemény kitér arra, hogy „a jelentés foglalkozik a település etnikai összetételével és foglalkoztatási helyzetével is. Eszerint a 2001-es népszámlálás alkalmával a község lakosságának 11,7 százaléka vallotta magát cigánynak. Az 1710 aktív korú gyöngyöspatai 8,54 százalékát tartják nyilván álláskeresőként, miközben a megyei átlag 9,34 százalék. Az augusztus 1-jén indított közmunka program keretében negyven helybeli foglalkoztatására nyílt lehetőség - ismertette az adatokat Garamvölgyi László.”

Rendkívül aggályosnak tartjuk, hogy a második negyedév kirívóan magas adatainak ismertetésekor elmulasztják megemlíteni a szélsőségesek megfélemlítő tevékenységeit, majd az azután lecsökkent számot a közmunka programnak és a fokozott rendőri jelenlétnek tudják be. Az ORFK szóvivője ezzel egyértelműen arra utal, hogy romák voltak a második negyedévi bűntények elkövetői, hiszen köztudott, hogy a közmunka programban 95 százalékban romákat foglalkoztatnak. Ha valaki számára véletlenül így se lenne nyilvánvaló, hogy a rendőrség a romákat tartja a bűncselekmények elkövetőinek, Garamvölgyi László ezt újra megerősíti: ahol az etnikai arányokról tájékoztat, újra behozza a közmunka programot. A szándékos félrevezetés annak fényében különösen egyértelmű, hogy az első negyedévben a településre vonatkozó bűnügyi statisztikák átlagosak voltak, tehát a szélsőségesek akciózásain kívül más ok nem lehetett a bűncselekmények, szabálysértések számának növekedésére.

„A számunkra átadott rendőri jelentésekből az tűnik ki, hogy – amint azt a későbbiekben részletesebben is elemzem – a „polgárőrök” jelenléte vezetett a szabálysértési feljelentések nagyobb számához, ami éppen a külső, „rendteremtő” szervezet konfrontatív szerepét – ide értve a két másik szélsőséges szervezet tagjainak odavonzását is – bizonyítja” – olvasható Kállai Ernő kisebbségi ombudsman jelentésében (pdf), amelyben a 2011 márciusában történt gyöngyöspatai eseményeket vizsgálja.

Kállai Ernő ajánlással is fordult az országos rendőrfőkapitányhoz: „Adjon utasítást egy olyan bűnmegelőzési „protokoll” kidolgozására, amely a parancsnoki állomány számára mintául szolgálhat az etnikai jellegű konfliktusok kialakulásának megelőzésére, megszakítására, a megsértett rend helyreállítására”. Kállai Ernő szavai – úgy tűnik – nem nyertek meghallgatást.

Felháborítónak tartjuk, hogy egy bűnügyi adatokról szóló rendőrségi elemzésben helyet kaphatnak etnikai összetételre vonatkozó adatok, konkrét utalások. Miközben az ORFK nem hozza összefüggésbe az adatokat a szélsőségesek agresszív jelenlétével, ezt csak háttérinformációként, az adatoktól függetlenül említi, a közmunkára hivatkozással a romákra tereli a gyanút, mindezzel burkoltan legitimálja a demokratikus, jogállami értékrend alapján teljességgel elfogadhatatlan etnikai alapú bűnözés teóriáját.

"A bűnmegelőzés területén is jelentős szerepe van a kommunikációnak, illetve a médiának, hiszen az ott megjelenő üzenetek a nemzeti együttműködés kialakulásának lehetőségét komolyan befolyásolják. Éppen ezért színvonalas érvrendszert és média- megnyilatkozásokat kell szembeállítani a szélsőséges megnyilvánulásokkal: megfelelő médiafelületre van szükség a téma folyamatos, informatív, segítő, támogató attitűdű fenntartásához." Ez az idézet a kormány által elfogadott Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiából (pdf) származik.

A fentiek alapján úgy véljük, hogy hiába lobogtat a kormány romastratégiát itthon, az EU-ban vagy akár az Azori-szigeteken, és hiába hangoztatja minden lehetséges fórumon a nemzeti együttműködést, amíg Magyarországon megvalósul a burkolt rasszizmus állami szintű terjesztése. Le kell vonnunk továbbá azt a tanulságot, hogy az alapvetően hiteles forrásnak számító rendőrségi közleményeket is fenntartásokkal, kritikával kell kezelni.

 

Zsolt Melinda, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: rendőrök rasszizmus gyöngyöspata

blog design: varadi
süti beállítások módosítása