TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2012.11.27. 14:51 / Jogtalanul

Elköltöztünk

teszjelenti logó.jpg

Kedves Olvasó!

A TASZ Romaprogramjának tevékenységéről, a munkánkat érintő eseményekről, hírekről a továbbiakban a TASZ jelenti című blogon számolunk be. Itt a TASZ többi programjával is találkozhat, és teljes képet kaphat arról, mi mindennel foglalkozunk. Archívumként megmarad a Jogtalanul blog, korábbi írásainkat itt megtalálja.

Tartson velünk továbbra is, kövesse posztjainkat! És ha esetleg még nem tette meg, csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Megosztás:
Támogatás:

2012.10.18. 14:00 / Jogtalanul

Ha a romák eszkimók lennének

csakaszel200.jpgMiskolcon gyűlölik épp a cigányokat, jó, hogy van egy ellenpólus” – csóválta a fejét Fliegauf Bence. Aztán elmesélte, hogy ő mit gondol erről. A tudományos megközelítéssel kezdte, végül is az ELTE-n ültünk, ahol a Tolerancia-napon a Csak a szél című filmet vetítették – végül két helyszínen, nagy volt az érdeklődés, az eredetileg kijelölt terembe nem fért be mindenki.

Támogatás:

Címkék: erőszak rendőrök rasszizmus

2012.09.25. 10:25 / Jogtalanul

Gyűlölet vagy előítéletesség?

gybuncs200.jpg

Mit jelent az, hogy gyűlölet-bűncselekmény? Milyen gyűlölet-bűncselekményeket ismer a magyar jog? És honnan ismerjük fel? Miért fontos egyáltalán, hogy bármelyikünk felismerje?

Támogatás:

2012.07.27. 09:07 / Jogtalanul

Védd magad!

szabsert 200.jpgKözérthető kiadványt készítettünk az április 15-én hatályba lépett új szabálysértési törvény eljárási szabályairól. Ennek részletei különösen a diszkriminált társadalmi csoportokat érintik, de bármelyikünk számára hasznos lehet. Őszintén! Szaladtál már át valaha a zebrán, mikor piros volt a lámpa?

Aki az utcán közlekedik, akár gyalogosan, akár kerékpárral, motorral, autóval, szinte biztos, hogy naponta követ el szabálysértést. Ezeknek a szabálysértéseknek a nagy részét nem észleli a rendőrség, az esetek többségében, amikor például gyorsan hajtunk vagy nem a kijelölt helyen kelünk át az úttesten, nem leszünk megbüntetve (ezt nevezik látenciának). Vannak azonban olyan hátrányos helyzetű csoportok, akik esetében sokkal nagyobb a lebukás veszélye, mert a rendőrség utazik rájuk. Természetesen abban nincsen semmi jogszerűtlen, ha a rendőrség egy elkövetett szabálysértésért valakit – a törvénynek megfelelő – szankcióval sújt. Az azonban az egyenlő bánásmód követelményét sérti, tehát jogellenes, ha a hatóságok megkülönböztető jelleggel, emberek egy adott csoportjával szemben más csoportokhoz képest aránytalan gyakorisággal szabnak ki büntetést. Tapasztalataink szerint ilyen diszkriminált csoportok például a mélyszegénységben élő romák, vagy a hajléktalanok.

Támogatás:

Címkék: önkormányzat kerékpár törvény rendőrök bírság szabálysértés

2012.07.25. 07:07 / Jogtalanul

Nem merek szájalni

bicc200.jpgKesznyétenben rendszeresek azok a szabálysértési bírságolások, amikor kerékpárral közlekedő romákat állítanak meg, és csekélységekért aránytalanul magas bírságokat rónak ki rájuk. Amikor filmes kollégáink Kesznyétenben jártak, megkérdeztek kerékpárral közlekedő nem romákat is, a véletlenszerűen megszólított 10 ember közül egyetlenegy volt, akit már bírságoltak biciklis szabálysértésért. Pedig - a videóban láthatóan - jellemzően az ő kerékpárjuk sincs jobb állapotban vagy jobban felszerelve. Egyébként nem is állítják meg a kerékpárral közlekedő nem romákat, tehát ki sem tud derülni, hogy hiányzik-e valamelyik kötelező kellék a járműről.

Támogatás:

Címkék: kerékpár diszkrimináció bírság

2012.07.05. 09:33 / Jogtalanul

Hiába titkolózik a gyöngyöspatai önkormányzat

titok130.jpgNem jár elöl jó példával Gyöngyöspata önkormányzata a jogszabályok betartásában: a közelmúltban két bírósági ítélet is elmarasztalta a település vezetését azért, mert nem teljesítették a közérdekű adatok kiadására vonatkozó törvényi kötelezettségüket.

Támogatás:

Címkék: bíróság önkormányzat közérdekű adat gyöngyöspata

2012.05.30. 09:01 / Jogtalanul

Ez pofára megy

A költségvetés 2012-ben 140-150 milliárd forintot szán a közmunkaprogramra. Messing Verával, az MTA Szociológiai Kutatóintézete, illetve a CEU kutatójával korábban arról beszélgettünk, hogy milyen sajátosságai, hatásai vannak a programnak.

Alábbi filmünkben megszólalnak az érintettek, olyanok, akik közmunkaprogramokban dolgoznak, illetve a téma szakértői.

Támogatás:

Címkék: diszkrimináció munkanélküliség közmunka

2012.05.15. 10:15 / Jogtalanul

A közfoglalkoztatás ördögi kör

„- Végeredményben hierarchikus társadalom csak a szegénységre és tudatlanságra épülhet.
- Amíg nincs lehetővé téve számukra, hogy mértékük legyen az összehasonlításhoz, igazában soha nem is fognak a tudatára ébredni annak, hogy el vannak nyomva.”

„Amíg nem ébrednek öntudatra, nem fognak fellázadni, s amíg fel nem lázadtak, nem ébredhetnek öntudatra.”

George Orwell: 1984

A közfoglalkoztatás a leges legdrágább foglalkoztatáspolitikai eszköz, miközben ez az egyik legkevésbé hatékony. Ugyanakkor nagyon jó politikai szlogen, és mindenki érdekelt a fenntartásában. Kivéve az adófizető állampolgárokat. A közfoglalkoztatottak közben rendkívül kiszolgáltatottak. Idén a költségvetés 140-150 milliárd forintot szán erre a programra. Messing Verával, az MTA Szociológiai Kutatóintézete, illetve a CEU kutatójával beszélgettünk.

Támogatás:

Címkék: diszkrimináció közmunka

blog design: varadi