TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2012.02.08. 08:08 / Jogtalanul

Önkényesen kotlanak a fán

Előre végiggondolt stratégia része lehet, hogy a gyöngyöspatai önkormányzat nem nyújt segítséget a rászorulóknak ahhoz, hogy a mínuszokban otthonaikat felfűthessék? Közben a hivatal udvarán nagy mennyiségben áll a közmunkások által kitermelt tüzelő, amiből a polgármester saját hivatala számára új kazán vásárlását és az épület két évi kifűtését tervezi.

A hírek egy hete szinte másról sem szólnak, mint a hidegről. Egymást érik a figyelmeztetések, a felhívások a rendkívüli hideg és a várható hóhelyzet miatt. Civil szervezetek, önkormányzati intézmények, hivatalok kérik az embereket, a hatóságokat, hogy figyeljenek a kiszolgáltatottakra, hajléktalanokra, házaikban fagyoskodókra. A miniszterelnök is megszólalt, az önkormányzatok országszerte hajléktalanszállókat nyitottak meg még a hivatalos átadást megelőzően, melegedő helyeket alakítanak ki, rendkívüli és azonnali tüzelőtámogatást nyújtanak.

A Heves Megyei Védelmi Bizottság is rendkívüli ülést tartott, ahol a bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a fő feladat a lakosság védelme. A Heves Megyei Kormányhivatal minden önkormányzattól tájékoztatást kér a hideg időjárás miatt veszélyeztetett családokról a helyi jegyzőktől, családsegítőktől.

Nagyításhoz klikk ide!

 

Közben Juhász Oszkár jobbikos polgármester az alábbi tájékoztatást küldte ki az önkormányzat felé tüzelő támogatásért forduló családoknak.

Nagyításhoz klikk ide!

 

Érthető, ha nincsen fa, nem lehet miből támogatást nyújtani. Csakhogy fa van, méghozzá nem is kevés.

Ott áll szép akkurátusan a gyöngyöspatai Polgármesteri Hivatal udvarán felhalmozva, melynek felhasználásáról egy személyben Juhász Oszkár jogosult dönteni. A települési önkormányzat ugyanis jó előre gondoskodott a kellő mennyiségű tüzelő betárolásáról.

Akkor mégis mi lehet az oka az elutasításnak? Utánanéztünk, és az alábbiakra bukkantunk az önkormányzat honlapján a testületi ülések jegyzőkönyvei között.

Részlet a 2011. október 14-i ülés jegyzőkönyvéből (pdf):

„A kitermelt tűzifát az önkormányzat használja fel, még kb. 50 tonna jön hozzá.”

Részlet a 2011. november 4-i ülés jegyzőkönyvéből (pdf):

„Juhász János Oszkár polgármester

Javaslatot tesz a közmunkások által kitermelt tűzifa felhasználására. A polgármesteri hivatal tavalyi fűtése 1.148.184.- Ft volt, egy fatüzelésű kazán beszerzése 719.475.- Ft+ÁFA beszereléssel együtt. A költségek első évben megtérülnek, 2 évre való fa már itt van az udvaron. A kazánt a régi kazánházba helyezik el.

Javaslatot, segítséget kér tűzifa osztására, mert magyar rászoruló családok is vannak.”

Azt már tudjuk, hogy a hivatal dolgozói nem fognak fázni a legnagyobb télben sem, legalábbis a munkahelyükön semmi esetre sem. Azt is, hogy Juhász Oszkár szerint vannak a településen nem magyar rászoruló családok is. Kiderül az is, hogy a súlyos anyagi nehézségekkel küzdő gyöngyöspatai önkormányzat dicséretes módon igyekszik takarékoskodni, és ennek érdekében közel egymillió forintot áldozni a fűtés korszerűsítésére.

Ezzel együtt kevéssé értjük, hogy ha jelenleg legalább két évre való fa áll felhalmozva a hivatal udvarán, a rendkívüli helyzetre való tekintettel miért is nem nyújtható tüzelőtámogatás a házaikban a megfagyás szélén küszködő családok számára. Még akkor is, ha ez a jövő télre bespájzolt – és addigra a szabadtéri tárolástól vélhetően a fűtőértékéből sokat veszítő – tűzifakészlet rovására is történik. A megoldás Juhász Oszkáron múlik, a tüzelőtámogatásról szóló elutasítást saját kezűleg szignálta. De a tél közben tovább tombol.

 

Kis Tibor, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: önkormányzat tél tüzelő gyöngyöspata

blog design: varadi
süti beállítások módosítása