TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2012.07.05. 09:33 / Jogtalanul

Hiába titkolózik a gyöngyöspatai önkormányzat

titok130.jpgNem jár elöl jó példával Gyöngyöspata önkormányzata a jogszabályok betartásában: a közelmúltban két bírósági ítélet is elmarasztalta a település vezetését azért, mert nem teljesítették a közérdekű adatok kiadására vonatkozó törvényi kötelezettségüket.

A község Roma Nemzetiségi Önkormányzatának vezetője még 2011 novemberében emailben fordult közérdekű adatigényléssel a Gyöngyöspatai Önkormányzathoz: szerette volna megismerni a helyi képviselő-testület és bizottságai üléseinek jegyzőkönyveit. Mivel levelére egy sornyi választ sem kapott, bírósághoz fordult, hogy az kötelezze az önkormányzatot az igényelt közérdekű adatok kiadására. A perben az RNÖ elnökének jogi képviseletét a TASZ ügyvédje látta el. A jegyző az eljárás során végig arra hivatkozott, hogy az adatigénylést nem kapták meg, illetve a kért jegyzőkönyvek megtalálhatók az önkormányzat honlapján. Ez utóbbi csak részben igaz, ugyanis a település weblapján elérhető jegyzőkönyvek döntő része csupán a bírósági eljárás során – talán pont annak hatására – vált elérhetővé. A másik érvet – amely szerint az adatigénylést nem kapták meg – az alperes önkormányzat még az internetszolgáltatójának megkeresésével sem tudta bizonyítani. Nehéz is lett volna, főként az alábbi visszaigazolásra való tekintettel:

Ez egy visszaigazolás a következő címzettnek küldött levelére:
"jegyzo" <jegyzo@gypata.t-online.hu> időpont: 2011.11.26. 8:44

Ez a visszaigazolás megerősíti, hogy a levelet megjelenítették a címzett számítógépén a következő időpontban: 2011.11.28. 7:55

A másik ügyben pedig a TASZ fordult – szintén emailben – közérdekű adatigényléssel az önkormányzathoz: miként korábban beszámoltunk róla, arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lett a sorsa a közmunkaprogramban kitermelt tűzifának, a rászorulók ugyanis nem részesültek belőle. Ugyanígy arról is hírt adtunk, hogy adatigénylésünkre a polgármester egy teljesen más típusú ügyekre vonatkozó önkormányzati rendeletre hivatkozva úgy reagált, hogy: “elektronikus úton előterjesztett kérelemre válaszolni nincs lehetőség”. Érdemi választ azonban nem kaptunk kérdéseinkre, így bírósághoz fordultunk. Az eljárásban a jegyző arra hivatkozva kérte a kereset elutasítását, hogy az adatigénylés a polgármester emailcímére érkezett, az adatgazda azonban a polgármesteri hivatal, amelyet a jegyző irányít.

A bíróság azonban rámutatott az ítéletében: a közfeladatot ellátó szervek kötelesek a közérdekű adatok megismerésének rendjét rögzítő szabályzatot készíteni, amelyben azt is megállapíthatják, hogy az adatigénylést az adatkezelőnek mely szervéhez kell előterjeszteni. E törvényen alapuló kötelezettségét azonban a Gyöngyöspatai Önkormányzat elmulasztotta, így a vonatkozó jogszabályok értelmében – az előírt szabályzat hiányában – az adatkezelő önkormányzat bármely szervéhez, így akár a polgármesterhez is eljuttatható az adatigénylés.

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: bíróság önkormányzat közérdekű adat gyöngyöspata

blog design: varadi
süti beállítások módosítása