TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2012.05.30. 09:01 / Jogtalanul

Ez pofára megy

A költségvetés 2012-ben 140-150 milliárd forintot szán a közmunkaprogramra. Messing Verával, az MTA Szociológiai Kutatóintézete, illetve a CEU kutatójával korábban arról beszélgettünk, hogy milyen sajátosságai, hatásai vannak a programnak.

Alábbi filmünkben megszólalnak az érintettek, olyanok, akik közmunkaprogramokban dolgoznak, illetve a téma szakértői.

Kállai Ernő még kisebbségi ombudsmanként megállapította, hogy a 2011-ben bevezetett egyes új szabályok, mint például a minimálbérnél jóval alacsonyabb közfoglalkoztatási bér, emberi jogi visszásságokat eredményezhetnek. A TASZ terepmunkásai Észak-Kelet Magyarországot járva az utóbbi időben azt tapasztalják, hogy a szabályozásban rejlő veszélyek sok településen ténylegesen a közmunkások alapvető jogainak sérelméhez vezetnek.

Nem igaz ugyanakkor az a sztereotípia, hogy az emberek ne akarnának dolgozni, hiszen más munkalehetőségünk nincs, bármit elvállalnak, lényegében bármennyiért.

Tovább nehezíti a helyzetet az a 2011-ben bevezetett új szabályozási elem, amely szerint ha valakinek felajánlják a lehetőséget, hogy belépjen a közmunkaprogramba, és (végzettségétől függetlenül) nem vállalja el, illetve ha kirúgják, 3 évre elveszíti a segélyre való jogosultságát. Ettől kezdve az emberek teljesen kiszolgáltatottak, a munkáltató, vagyis az önkormányzat kvázi élet-halál ura.

Az egyik legjelentősebb gyakorlati probléma mindemellett, hogy a foglalkoztatottak munkavállalói jogai is gyakran sérülnek a közmunka végzése során. Míg az állam és az önkormányzat normál körülmények között elvárják a munkáltatótól, hogy betartsa a rá vonatkozó jogszabályokat, addig a közfoglalkoztatási jogviszonyokban épp saját maguk nem teljesítik sokszor ezeket a kötelezettségeket.

Rendszeresen előfordul, hogy a közmunkások nem kapnak szerszámot, védőfelszerelést, saját eszközökkel kell dolgozniuk, miközben kirúgással fenyegetik őket. Jogsértő továbbá az a gyakorlat is, hogy a munkafelügyelő egész nap videózza, ahogy az emberek dolgoznak.

Sorozatosan fordul elő, hogy az emberek a béreket csak nagy késésekkel kapják meg, az önkormányzatok pedig semmiféle magyarázatot nem fűznek hozzá, azt se jelzik, hogy mikor lehet számítani a kifizetésekre. Természetesen vannak olyan települések, ahol a rendszer működik, mert emberszámba vesznek mindenkit, jó a munkamorál, az embereknek biztosított a megélhetés.

A diszkrimináció a rendszerbe van kódolva, hiszen az önkormányzati elöljárók döntenek arról, kit foglalkoztatnak és milyen munkakörben. A kistelepüléseken a személyes ellentétek ilyenkor rendre előkerülnek, a megkülönböztetés gyakran származás vagy politikai nézet alapján történik.

"A jog mindig végső megoldás, hiszen nehézkes és sok időt vesz igénybe. Ha mégis néhány ügyben sikerül megfogni megfelelően a problémákat, az sokat segíthet a jövőben, ugyanezek a problémák az újabb közmunkák szervezésekor talán már nem fordulhatnának elő." – mondja videónkban Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) vezetője. Mivel a NEKI vállalta, hogy a közmunkával kapcsolatos jogi problémákkal, egyedi ügyekkel foglalkozik, a TASZ-hoz beérkező, jogi tanácsadást vagy képviseletet igénylő ügyeket feléjük továbbítjuk.

 

Jovánovics Eszter és Zsolt Melinda, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: diszkrimináció munkanélküliség közmunka

blog design: varadi
süti beállítások módosítása