TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2012.04.11. 15:14 / Jogtalanul

Gyereket fejelt le egy tanár

Egyre gyakrabban lehet hallani olyan történeteket, amikor tanárok pedagógiai módszerek helyett erőszakot alkalmaznak a diákokkal szemben. A most 19 éves István esete ennek egy példája.

István 17 évesen egy magyarországi kisváros középiskolájában tanult, mikor az egyik tanórán összetűzésbe keveredett egy tanárral. Ugyanezzel a tanárral korábban több diáknak is volt már konfliktusa, nem értettek egyet a nevelési elveivel. Történelmet tanított, szélsőségesen szigorú, katonaévei alatt elsajátított módszereket alkalmazott a gyerekekkel szemben, és gyakran felemelte a hangját.

Azon a bizonyos napon István óra közben hátrafordult, beszélgetett. A tanár felszólította, hogy menjen ki az óráról. Miközben pakolta össze a táskáját, a tanár megragadta István pulóverét, ami elszakadt. István ezt szóvá tette a tanárnak.

István: „Elszakadt a pulóverem, dik!”

Tanár: „Majd veszel fel másikat!”

Itt azonban történt egy kis félreértés, István mást értett.

Tanár: „Majd veszel másikat!”

István: „Majd veszel te!”

A félreértett mondatra reagálva István letegezte a tanárt, mikor válaszolt. A tanár a tegezéstől való felindultságában odalépett Istvánhoz, lefejelte, majd kipenderítette őt osztályteremből. A tanár fizikai fölénye egyértelmű, egy fejjel magasabb Istvánnál.

István az eset után elment orvoshoz, és látleletet vetetett, majd édesapja feljelentést tett a rendőrségen. A rendőrség nyomozást indított, meghallgatta az érintetteket. A tanár arra hivatkozott, hogy a diák támadta meg őt, ezért jogos védelmi helyzetben volt. Az ügyészség az érvelést megalapozottnak találta, és megszüntette a nyomozást.

Az ügyészség döntése ellen István, illetve a TASZ ügyvédje panasszal élt. A felettes ügyészség döntésének értelmében új eljárás indult, az ügy végül bíróságon kötött ki, ahol István ún. magánvádlóként képviselhette a vádat egykori tanára ellen. Az ügyben István jogi képviseletét a TASZ látta el.

Az eljárás során a tanár fenntartotta, hogy jogos védelem volt, mert ő akkor úgy vélte, hogy a diák támadni akar, ezzel szemben a mi álláspontunk az volt, hogy az érvelés hibás, hiszen ennek törvényi feltételei nem valósultak meg.

A Btk. szerint: „Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges”.

A bíróság első fokon a tanárt bűnösnek mondta ki könnyű testi sértés vétségének kísérletében, és megrovásban részesítette. Ennek érdemi következményei a tanárt a későbbiekben nem terhelik, a bíróság nem szabott ki büntetést. A TASZ-nak azonban nem is az volt az elsődleges célja, hogy a tanárt szigorúan megbüntessék, a perrel arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy teljesen elfogadhatatlan pedagógiai módszerek helyett erőszakot alkalmazni.

A tanár ellen az iskolában fegyelmi eljárást folytattak le, már nem tanít az iskolában. István folytatja tanulmányait.

 

Erdey Péter és Zsolt Melinda, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: erőszak iskola bántalmazás

blog design: varadi
süti beállítások módosítása