TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2012.03.08. 11:44 / Jogtalanul

Mi füstöl Gyöngyöspatán? avagy a partikuláris jogalkotás és jogalkalmazás kihívásairól

Korábbi blogbejegyzésünkben számon kértük a gyöngyöspatai önkormányzaton az írott jog ignorálását. Nos, a kocka fordult, a környezet védelméről szóló helyi rendelet logikailag bukdácsoló rendelkezésének irracionálisan akkurátus alkalmazásával diadalmasan visszatért a kodifikált jog.

Patán a kerti hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok (szélcsend) esetén, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával október 1-től április 30-ig – vasárnap és ünnepnapok kivételével – hétfő, szerda és szombati napokon 7-20 óra közötti időszakban végezhető, kivéve az országosan elrendelt általános égetési tilalom idején. Figyelem patai polgárok és kedves olvasók! Értelmezzük együtt: ha hétfőn, szerdán és szombaton szabad füstölni a kaszálékot-nyesedéket, akkor a vasárnap ez alól kivétel. Ugye mindenki érti?

2012. február 15-én indult egy újabb közmunkaprogram, a gazdája újfent a mátraljai vízműtársulat. A munka mostani fázisában a Danka patak és a Zám patak medrét tisztítják a munkások. A társulat vezetője annak rendje és módja szerint írásban bejelenti a munkálatokat az önkormányzatnak, a tavalyi tapasztalatok ugyanis óvatosságra intik, az önkormányzat nemcsak a kitermelt fa sorsát vette kezébe, a mezőőr is folyamatosan vegzálta a közmunkásokat.

Nagyításhoz klikk ide!

A tájékoztató tehát a mezőőrnél, a tavalyi félreértések nem fordulhatnak elő, a munkások a belterület határán tisztítják a patak medrét és a fákat összegyűjtik, az egyéb hasznosításra nem alkalmas, vessző-gally méretűeket a helyszínen elégetik.

Dél körül kijön a jegyző, rendőrt hív mondja, azonnal oltsák el a tüzet, 40 ezer forint bírság jár négyüknek! A mezőőr maga sem érti, tanácstalanul vonogatja a vállát, ha jegyződoktor mondja, ennek fele se tréfa!

A közmunkások görccsel a gyomrukban tapossák el a tüzet és telefonálnak munkaadójuknak Gyöngyösre; no, nem azért, mert a szánalmas hatósági zaklatásokhoz ne szoktak volna hozzá. Ne feledjük: tavaly az önkormányzat saját közmunkásait rongálás vétségével feljelentette ugyanezért a rőzseégetésért, amire saját maga adott felhatalmazást; az eljárás nem zárult le, a kár a rendőrségi szakértői becslés szerint 2x1500 forint. A szorongás oka nyilvánvalóan az, hogy megint megfeledkeztek a vonatkozó rendeletről: teljes nevén Gyöngyöspata Községi Önkormányzat 11/2006. (VI. 26.), a 12/2006. (VII. 26.), a 4/2008. (IV. 28.), a 7/2008. (VIII. 25.), a 3/2011. (II. 14.), a 13/2011. (VIII. 30.), a 15/2011. (IX. 27.) és a 19/2011. (X. 15.) rendeletekkel módosított 6/2004. (II. 23.) számú, a helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló rendeletének 6.§ (8) bekezdéséről.

Ugye nem felejtették el kedves olvasók: tüzelni hétfőn, szerdán, szombaton lehet, kivéve vasárnap!

Nem az a gond, hogy hozzávetőleg 200 patai kémény ontja egyenként ugyanazt a mennyiségű füstöt, amit a közmunkások szomorkás tűzrakása, az se gond, hogy az állami tulajdonban lévő patakparti hulladékfa nem minősül kerti hulladéknak, az igazi gond az, hogy ezt már a mezőőr se hiszi el: CSÜTÖRTÖK VAN! Hogy a fenébe felejthette el?

Amennyiben a kerti hulladék rendeletben nem definiált fogalmát vizsgáljuk, a patakparti fadarabokat - amelyek nem kertiek és szoros értelemben véve hulladéknak sem minősülnek - nehezen szuszakolhatjuk bele. Nem avar, nagy füsttel égő, egyébként komposztálható fűfélék égetését végezték, hanem fát égettek cca. 200 másik háztartással együtt, egyidőben, amelyek viszont kéményen keresztül tették ugyanazt. Nehéz a jogszabály szellemének, céljának sérelmét felfedezni benne, gondolunk itt a környezet szennyezésére, a levegő védelmére, a tűz terjedésének megakadályozására.

Mi sem mutatja jobban a hatósági fellépés zaklató jellegét, mint hogy a jegyző más szervezet tulajdonában álló területen, más munkáltató által kijelölt munkaterületen az egyszerű munkásokat fenyegeti bírsággal, viszont a szervezet írásbeli bejelentésére nem válaszol, nem jelez a vízműtársulat elnökének, hogy a helyi szabályozás értelmében mikor tehetik ezt büntetlenül a munkásai.

Végül nem álljuk meg, hogy ne idézzük a kisebbségi ombudsman gyöngyöspatai utóvizsgálati jelentésének abból a részéből, amelyben megállapítja, hogy a rendőrség és a jegyző tavaly folytatott szabálysértési bírságolási gyakorlata felveti az egyenlő bánásmód sérelmét a település roma lakossága vonatkozásában:

"A településen a 6/2004. (II.23.) önkormányzati rendelet előírásai értelmében a kerti hulladékot október 1-től április 30-ig terjedő időszakban kizárólag meghatározott napokon – az ünnepnapok kivételével hétfőn, szerdán és szombaton – lehet égetni. Erre az előírásra hivatkozással – az önkormányzati rendeletbe ütköző szabálysértés elkövetése címén – volt olyan roma lakos, akit 30.000 forint összegű bírsággal sújtottak.
Munkatársaim egy keddi napon jártak a településen és ekkor 11 óra körüli időpontban azt tapasztalták, hogy a község központjában átható, sűrű füst gomolygott, amely egy nem roma család tulajdonában lévő ingatlan udvarán történt avarégetésből származott. Ezt a közelben járőröző rendőrautóból is feltehetőleg látni lehetett, ám a helyszíni vizsgálat idején nem történt intézkedés e szabálysértés miatt." 

 

 

Simon Mihály, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: fa önkormányzat közmunka gyöngyöspata

blog design: varadi
süti beállítások módosítása