TASZ romaprogram

A romák elleni sorozatgyilkosságok, a rasszizmus érzékelhető terjedése miatt a TASZ 2009-ben úgy döntött, hogy önálló programot indít a romák jogainak védelme és jogérvényesítésük elősegítése érdekében. Programunk egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat.

Komment

Nagyon fontos számunkra a véleményed, szólj hozzá a bejegyzésekhez Facebook oldalunkon!

Tetszik!

Ezt írja a TASZ.hu

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

adományozás (1) adósságkezelés (1) árvíz (6) átok (2) bánásmód (1) bántalmazás (4) bérlakásszektor (1) betegjog (1) bíróság (3) bírság (14) borsodbóta (1) börtön (1) büntetés (1) csak (1) családi (1) családi pótlék (1) díj (1) diszkó (1) diszkrimináció (5) egészségügyi (1) egyenlő (1) eljárás (1) ellátáshoz (1) elleni (3) elmulasztása (1) elzárás (1) erőszak (5) érpatak (1) errc (1) etikai (1) fa (3) falopás (2) feljelentés (1) fogyatékos (1) gárda (3) gyámügy (1) gyerekek (4) gyöngyöspata (23) gyújtogatás (1) gyűlölet bűncselekmény (4) hajléktalanság (3) helyreigazítás (1) helyszínelés (1) hétes (1) hitelhátralékos (1) hivatalos (2) igazoltatás (1) igazságszolgáltatás (1) információszabadság (1) iskola (4) iskolai hiányzás (1) iskoláztatási támogatás (1) jobbik (2) jog (1) képviselő testületi–ülés (1) kérdés válasz (1) kerékpár (7) keresztelő (1) kézikocsi (1) kilakoltatás (2) könnygáz (1) körzeti (1) közérdekű adat (3) közérdekű munka (1) közmunka (6) közösség (3) közösség tagja elleni erőszak (1) közrendvédelmi (1) közszolgáltatás (1) leégett (1) magyar gárda (2) média (1) megbízott (1) megfélemlítés (1) megszégyenítés (1) moratórium (1) munka (5) munkanélküliség (3) nem (1) oktatófilm (2) ombudsman (2) önkormányzat (11) önkormányzati (2) oszlatás (1) óvoda (1) polgárőr (1) pótlék (1) putnok (1) rágalmazás (1) rasszizmus (4) rendőri (3) rendőrök (12) részvételi jogok (1) romáknak (1) romaprogram (1) sajóbábony (2) sajónémeti (1) sáta (1) segély (2) segítségnyújtás (1) sürgős (1) szabálysértés (13) szalonna (1) szegregáció (2) személy (2) szólj bele! (2) szomolya (1) szükség (1) tagja (1) taktakenéz (2) tasz (1) taszpont (6) tél (3) telep (1) tomor (1) törvény (1) tüntetés (1) tüzelő (3) ügyvéd (1) üzenetek (23) való (1) véderő (1) verés (1) videó (1) telep (1) Címkefelhő

Jogtalanul RSS

PNG fix

2011.07.28. 08:54 / Jogtalanul

Putnoki lyukak

Félelemben él egy putnoki roma család, mióta bejelentette a rendőrségen, hogy lövésre emlékeztető zajokat hallottak, és két lukat találtak a házuk kapuján. Helyszínelők csak a nyilvánosság nyomására érkeztek a helyszínre. A polgármester rémhírterjesztésről beszél.

„A gyerekek az udvaron játszottak, hozzájuk indultam kifelé” – kezdi mesélni a múlt hét szerdán Putnokon történteket József. Egy átlagos nyári estének indult, este 7 óra lehetett. Egyszer csak durranást hallott, nem tudta mire vélni, így kinézett az utcára, ekkor hallotta a másodikat. Az arra járók is felkapták a fejüket a zajra, ami leginkább lövésre emlékeztetett. „Mintha éreztem volna, hogy valami elsüvít mellettem, megijedtem. Nem tudom, mi volt, de én már nem merek semmit mondani”.

Ahogy körülnézett, két lukat látott a pozdorjából készült kapun. József az öccsével azonnal leszaladt a putnoki rendőrségre, szóban bejelentést tettek, 10 perccel később hívták a 112-es segélyhívó számot is. A központból a hívást az ózdi kapitányságra kapcsolták, ahol az ügyeletes azt mondta, ha megtalálják a töltényhüvelyt, kiküldi a nyomrögzítőket. Az ügyeletes ezt azzal magyarázta, hogy nagyon sok hasonló bejelentés érkezik, és ezek 90 százaléka végül alaptalannak bizonyul.

A fél 8 körül a helyszínre érkező két putnoki járőrrel másfél órán keresztül próbálták megtalálni a hüvelyeket, a két rendőr körbekérdezett a szomszédoknál is, hogy a zaj származhatott-e tőlük, ezt azonban kizárták. Este 9 óra felé a két járőr elhagyta a helyszínt, a hüvelyek nem lettek meg. Közben megérkezett a putnoki TASZPONT vezetője, akin keresztül a TASZ a nyilvánossághoz fordult, azt kifogásolta, hogy egy feltételezett lövésről szóló bejelentéskor a rendőrség nem küld a helyszínre automatikusan szakembereket a nyomok rögzítésére, ehelyett civilek és helyi járőrök keresnek töltényhüvelyeket.

Történik ez Magyarországon, a romák sérelmére elkövetett gyilkosságsorozat után, amelynek részét képező tatárszentgyörgyi kettősgyilkosság kapcsán az országos rendőrfőkapitány a Független Rendészeti Panasztestület állásfoglalására reagálva elismerte, hogy 2009 februárjában a rendőrség alkotmányos alapjogot sértett azzal, hogy a kérdéses területet nem bűncselekmény helyszíneként kezelte, a helyszín biztosításakor és a terület lezárásakor nem megfelelő körültekintéssel járt el.

Este 9 után az Index újságírója telefonon hívta a putnoki roma családot, és a hír este 10 után nyilvánosságra került. A helyszínelők csak ezután futottak be, majd órákon keresztül foglalatoskodtak a nyomok rögzítésével, fotókat, videókat készítettek, fémdetektorral pásztázták a terepet, hajnali 5-re kellett Miskolcra vinniük, amit találtak. Közben éjjel 1 és negyed 3 között Józsefet kihallgatták a putnoki rendőrőrsön. Reggelig egy rendőrautó parkolt a ház előtt. A család virrasztott, nem tudtak aludni.

Reggelre rengeteg újságíró jelent meg a háznál, fél 9 körül Józsefet és a feleségét pedig újra behívták a helyi rendőrőrsre részletes kihallgatásra. Délben értek haza, addigra a kaput elvitték, és nőtt az újságírók száma, a rendőrség ekkor húzott kordont a ház elé. József sem akkor, sem azóta nem kapott semmiféle papírt, jegyzőkönyvet a történtekkel vagy a kihallgatásával kapcsolatban. Arról is csak a sajtóból értesült, hogy a rendőrség szakértői vizsgálata azt állapította meg, hogy a kapun lévő lukakat nem lőfegyverből származó lövedékek okozták. Arról is csak olvastak valahol, hogy a rendőrség garázdaság ügyében indított nyomozást.

Kedden az a hír járta be a sajtót, hogy Tamás Barnabás, Putnok fideszes polgármestere, az Országgyűlés rendészeti bizottságának tagja, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szerinte azt is vizsgálni kell, történt-e rémhírterjesztés, és ha igen, ezért ki a felelős.

„Már csak az kéne, hogy jön a rendőrség, közlik, hogy az egészet csak kitaláltam, és elvisznek.” A család napokkal az eset után azon gondolkozik, hogy elköltöznek Putnokról annak ellenére, hogy itt születtek, és itt élték életüket. Csak amiatt, hogy bejelentették, amit észleltek, sorozatos szégyenben és megaláztatásban részesülnek, attól tartanak, hogy ok nélkül meghurcolják őket.

József arról beszél, hogy a rendőrség riasztása a legtermészetesebb reakció, ha valaki lövéshez hasonló jeleket észlel, ráadásul ha nem szól, az a vád érheti, hogy takargatnivalója van. „Azt tanultuk ebből, hogy soha nem szabad a rendőrséghez fordulni, mindent magunknak kell megoldani, rajtunk nem segítenek.”

 

Zsolt Melinda, TASZ

Megosztás:
Támogatás:

komment

Címkék: rendőrök putnok helyszínelés

blog design: varadi
süti beállítások módosítása